Werk in uitvoering header
20180320_112445_resized.jpg

Pentagon

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 04-04-2018

Pagina printen Pagina opslaan

Onderhoud

Pentagon 32-80
Doorlooptijd: 2017

Laatste stand van zaken

Liftkoker wordt zichtbaar
14-december-2017

Het Pentagon ligt midden in de Nieuwmarktbuurt en is eind jaren 70 van de vorige eeuw gebouwd. Er is geen lift in het gebouw. De gemeente heeft corporaties gevraagd te kijken welke woningen in het Centrum geschikt gemaakt kunnen worden om ook door ouderen bewoond te worden, door er een lift te plaatsen. Een aantal woningen in het Pentagon komt daarvoor in aanmerking.

Er wordt een lift geplaatst bij het noodtrappenhuis zodat de woningen op nummer 32-80 per lift bereikbaar zijn.

Fundering van de lift
De liftschacht bouwen op de metrobuis is een uitdagende klus. Belangrijk is dat de schacht los komt te staan van het gebouw en van de metrobuis zodat er geen trillingoverlast door de lift ontstaat.
Daarom wordt de lift met  rubberblokken gescheiden  van de metrotafel en is er geen rechtstreeks contact is  tussen schachtopbouw en overige delen van het gebouw, met uitzondering van de  stalen bevestigingen en de rijplaten. Die worden voorzien van rubber scheidingen.

Er wordt eerst een onderconstructie op de metrotafel gemaakt. Op deze onderconstructie worden rubberblokken geplaatst waarop de  overige constructie wordt gebouwd. Boven deze rubber blokken kunnen alle verbindingen naar het gebouw op een traditionele manier worden bevestigd.
Tevens zijn er voor dat het project gestart is trillings meters op/in het gebouw aangebracht, zodat we na het plaatsen van de liftconstructie kunnen aantonen hoe de trillingen zijn na het plaatsen van de liftconstructie.

 

 
   
   
 • januari 2017 - omgevingsvergunning onherroepelijk

  De vergunning die nodig was om de lift te kunnen plaatsen is onherroepelijk. De verdere voorbereidingen kunnen nu beginnen.

 • augustus 2017 - start van de werkzaamheden

  Vanaf  21 augustus worden de fietsbeugels verwijderd en wordt aangevangen met de werkzaamheden. Er wordt begonnen met verwijderen van bestrating en grondwerk waarna aansluitend het nieuwe fundament voor de lift zal worden gemaakt. Hierop wordt een staalconstructie opgebouwd die gevuld gaat worden met glazen bouwstenen gelijk aan het bestaande uiterlijk van het gebouw.

 • september 2017 - werkzaamheden aan de gevel

  Vanaf 11 september wordt de stalen trap verrwijderd om aangepast te worden aan de nieuwe situatie. Uiterlijk 23 oktober is de trap weer te gebruiken.

 • december 2017 - Steiger geplaatst

  Vanaf 4 december staat er een steiger in de steeg rondom de nieuw te maken liftopbouw zodat de staalconstructie kan worden gemaakt alsmede de glazen bouwstenen kunnen worden gemetseld

 • januari 2018 - Lift geplaatst

  De lift zelf wordt vanaf 15 januari geplaatst. Nadat de lift geplaatst is moeten er nog wat afwerkingszaken uitgevoerd worden en is het de verwachting dat de lift in de loop van februari in gebruik genomen kan worden.

 • februari 2018 - Lift kan gebruikt worden

  Als de planning loopt zoals we verwachten kan de lift in de loop van februari gebruikt worden.

 • 14-12-2017 - Liftkoker wordt zichtbaar

   

   

 • 22-11-2017 - Planning opnieuw aangepast

  Door tegenslagen in de bouw van de staalconstructie van de lift is de planning helaas opnieuw aangepast. Het lijkt er op dat de lift in februari 2018 in gebruik genomen kan worden.

 • 04-10-2017 - Planning aangepast

  Helaas is er weer vertraging ontstaan rondom het plaatsen van de lift. Het gaat om een vertraging van vier weken. Zoals het er nu naar uitziet zal de lift voor het einde van het jaar in gebruik genomen worden.

 • 19-09-2017 - In het nieuws

  Wijkcentrum d 'Oude Stad wijdt vandaag een artikel aan de bouw van de lift.

 • 23-08-2017 - Start werkzaamheden

  Deze week starten de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf 28 augustus zal er meer te merken zijn van de werkzaamheden die verder volgens planning verlopen. Als alles goed gaat kan de lift eind november in gebruik genomen worden. De doorgang onder het gebouw is tijdens de uitvoering beperkt. Het kan zijn dat u tijdelijk een andere ingang moet gebruiken.

 • 05-07-2017 - Planning aangepast

  De planning is aangepast. De werkzaamheden beginnen op 21 augustus 2017. Als alles goed gaat kan de lift op 29 november in grbruik genomen worden.

 • 03-04-2017 - update van de planning

  Door onvoorziene omstandigheden is de lift ongeveer twee maanden later klaar dan eerder gedacht. Zoals het er nu uit ziet kan de lift half oktober in gebruik genomen worden.

Gebiedsbeheerder: Connie Janszen
Bewonerscommissie: er is een bewonerscontactpersoon

De aannemer die het werk gaat uitvoeren is Archangel bouw. De uitvoerder is Henk Haak. Hij is bereikbaar via h.haak@archangel.nl of 020 - 584 0630.

Reacties (0)

020 511 80 00

Sarphatistraat 370
1018 GW Amsterdam

info@stadgenoot.nl

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk