Welkom bij Stadgenoot

Regel al uw huurzaken online

Naar Mijn Stadgenoot
Reparatie doorgeven Huur betalen Overlast melden Huurwoning zoeken
Iemand werkt de administratie bij
Huuraanpassing 2025

In april 2025 kwam het nieuws naar buiten dat de regering de huren voor sociale huurwoningen in 2025 en 2026 gelijk wilde houden (huurbevriezing). Minister Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening was bezig met een wetsvoorstel hiervoor. Zij heeft op 3 juni 2025 besloten om het voorstel voor huurbevriezing in te trekken. Dit betekent dat de huurverhoging in 2025 doorgaat. In onze brief van 7 april 2025 en in Mijn Stadgenoot leest u wat uw nieuwe huur is vanaf 1 juli 2025. 

Lees meer over de huuraanpassing
Een ventilator gebruiken
Warmte buiten houden

Op warme dagen is het prettig dat uw woning koel blijft. We geven u graag enkele tips om uw woning koel te houden.

Lees onze tips
Vocht en schimmel

Schimmel kan in elke woning voorkomen. Hier leest u de informatie over het melden van schimmel. En onze tips voor het voorkomen en weghalen van schimmelplekken in huis.

Advies bij schimmelproblemen

Nieuws

Blijf op de hoogte
Home Vernieuwing Van der Kunbuurt

Vernieuwing Van der Kunbuurt

Leestijd: 1 min

De gemeente Amsterdam heeft voor het gebied Amstelstation-Amsteloever een stedenbouwkundig plan ontwikkeld waarvoor de inspraakperiode begin oktober is afgesloten. In het plan worden kansen en mogelijkheden geschetst voor het bouwen van extra woningen, voorzieningen en kantoren op vier locaties in het gebied. De Van der Kunbuurt is één van die locaties. Woningcorporatie Stadgenoot is met de bewoners van de Van der Kunbuurt (100% sociale huur) al langere tijd in gesprek over de kansen die de vernieuwing van het gebied Amstelstation-Amsteloever biedt. In een enquête hebben bewoners zich onlangs uitgesproken voor de vernieuwingsplannen. 77% van de bewoners die gestemd hebben is voor de vernieuwingsplannen van hun wijk.

Er is nu overeenstemming tussen Stadgenoot, de bewoners, de bewonerscommissie en de gemeente Amsterdam om de nieuwbouwplannen die met buurtbewoners besproken zijn gestalte te gaan geven. Marien de Langen, bestuurder van Stadgenoot, is blij met de uitkomst: "Dit betekent dat we het aantal sociale huurwoningen in de buurt kunnen verdubbelen. Woningen waar in onze stad heel veel behoefte aan is."

Meer informatie: Stedenbouwkundig plan Amstelstation-Amsteloever

Gelegenheid terug te keren

Er worden 200 portiekwoningen uit de jaren vijftig gesloopt en hier komen – volgens het nog door de gemeenteraad vast te stellen stedenbouwkundig plan – 730 nieuwe woningen voor terug. Stadgenoot gaat 400 sociale huurwoningen bouwen, de overige woningen worden door marktpartijen gebouwd. Alle huurders die daarvoor in aanmerking komen krijgen de gelegenheid om terug te keren in de wijk. Al in 2018 werd een eerste bewonersenquête gehouden. Op basis daarvan is besloten dat de woningen aan de Weesperzijde blijven staan. Met bewoners is toen de afspraak gemaakt dat er een tweede enquête zou komen en dat alleen bij minimaal 70% van de stemmen de nieuwbouwplannen doorgezet zouden worden. Na de recente enquête is dus duidelijk geworden dat de overige vijf blokken aan de Van der Kunstraat, Goudriaanstraat en de Mr. Treublaan gesloopt gaan worden.

Begin sloop in 2024

Het volledig uitwerken van de plannen gaat – zoals gebruikelijk in dit soort trajecten – nog de nodige tijd kosten. De verwachting is dat in 2024 kan worden begonnen met de sloop. Vervolgens gaat de nieuwbouw ongeveer 1,5 jaar in beslag nemen. Met een meedenkgroep van ongeveer 30 bewoners is voorafgaand aan de enquête geïnventariseerd wat de wensen zijn voor de ontwikkeling van de wijk. Op basis daarvan heeft bureau ‘ANA architecten’ twee voorbeelden uitgewerkt voor hoe de nieuwe buurt er uit kan gaan zien. Aspecten waar de bewoners veel belang aan hechten zijn: veel groen, veel daglicht in de woning, behoud van kleinschaligheid, energiezuinigere woningen, betere bescherming tegen geluid en trillingen, meer wooncomfort en veiligheid. De uitgewerkte voorbeelden zijn getoetst en passen binnen het stedenbouwkundig plan van de gemeente en de plannen van Stadgenoot. Bij de verdere uitwerking van de plannen worden de huidige bewoners van de buurt weer betrokken.

Over Stadgenoot

Stadgenoot is een woningcorporatie in Amsterdam. Wij verhuren zo’n dertigduizend sociale huurwoningen, met een gemiddelde huur van 500 euro per maand. Stadgenoot staat voor betaalbare woningen in een toegankelijke stad.

Stadgenoot is in juli 2008 ontstaan uit een fusie tussen twee Amsterdamse woningcorporaties, de Algemene Woningbouw Vereniging (AWV, opgericht in 1910) en Het Oosten (uit 1911).

Voor meer informatie: project van der Kunbuurt

Huidige Van der Kunbuurt: portiekwoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw

Huidige Van der Kunbuurt: portiekwoningen uit de jaren vijftig van de vorige eeuw

Voorbeeld van hoe de nieuwe wijk eruit kan zien op basis van input van huidige bewoners

Voorbeeld van hoe de nieuwe wijk eruit kan zien op basis van input van huidige bewoners

Stadleven

Tips & inspiratie
Informatie over de New Wave Hub
Een springplank naar werk voor vrouwen in Nieuw-West

In een gebouw van Stadgenoot in Geuzenveld zit sinds 1 oktober de New Wave Hub. Een ontmoetingsplek voor vrouwen en jonge meiden uit Amsterdam Nieuw-West. Hier kunnen zij hun talenten ontdekken, trainingen volgen en kennis maken met bedrijven.

Lees het interview
Een van de leerlingen werkt aan een ontwerp voor de tentoonstelling
Leerlingen ontwerpen huizen van de toekomst

Leerlingen van de Openbare Scholengemeenschap Bijlmer (OSB) deden een speciaal project voor '750 jaar Amsterdam'. Zij ontwierpen huizen van de toekomst. En die zijn in de maanden juni, juli en augustus te zien bij Arcam.

Over de tentoonstelling
Een groep buurtbewoners komt bijelkaar
Stadgenootdag: doe mee en deel uw plekkie!

Amsterdam bestaat 750 jaar. De stad pakt groots uit om dat te vieren. En wij willen onze huurders mee laten doen aan dit feest. Heeft u een idee voor een activiteit, waarmee u uw buurt of gebouw in het zonnetje zet? Doe dan mee en deel uw plekkie!

Hoe het werkt
Meer Stadleven