Stadgenoot header_996x201_1.jpg

Wethouder Choho opent uniek zonnepanelenveld

22 januari 2015

Zonnestroom voor alle 171 huurders Stadgenoot in Louise Wenthuis.

Vandaag heeft Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid Amsterdam, het nieuwe zonnesysteem op het verbouwde Louise Wenthuis geopend. Het gaat om 432 zonnepanelen die stroom leveren aan 171 sociale huurwoningen én de centrale voorzieningen van het complex.

Het systeem is het grootste in zijn soort in Nederland.
Het project  is een duurzame mijlpaal voor Amsterdam en alle woningcorporaties. Niet eerder werd een dergelijk project van deze omvang in Nederland uitgevoerd. Realisatie was mogelijk dankzij toepassing van de Amsterdamse innovatie Herman de Zonnestroom-verdeler, die zonnestroom voor bewoners van appartementen binnen handbereik bracht.

 

Zonnepanelen kroon op het werk van verbouwd Louise Wenthuis

Stadgenoot besloot dat de grondige verbouwing van het Louise Wenthuis (gebouwd in 1963) aangegrepen moest worden om de woningen te verduurzamen. Het aanleggen van een zonnepanelenveld op het grote, platte dak was één van de toepassingen waarvoor gekozen werd. Het daadwerkelijk realiseren ervan bleek een uitdaging.

 

Uniek voor gestapelde bouw

Het installeren van zonnepanelen bij gestapelde bouw (flats & appartementen) was tot voor kort ingewikkeld en duur. Technische beperkingen, hoge investeringskosten en weinig flexibiliteit maakten het lastig om een goede business case te maken. Dankzij de uitvinding Herman de Zonnestroomverdeler van de Amsterdamse energy startup LENS is hier verandering in gekomen. Stadgenoot is de eerste woningcorporatie in Nederland die de uitvinding op deze schaal toepast.

 

Duurzame energie voor een lage prijs

De bewoners van het Louise Wenthuis krijgen de komende drie maanden gratis zonnestroom van eigen dak. Daarna mogen ze de stroom (500 kWh per jaar) voor de helft van de reguliere stroomprijs van Stadgenoot afnemen. Ook de centrale voorzieningen (portieklichten, lift, etc) werken deels op de zonnestroom. Het zonnepanelendak vergde voor Stadgenoot een investering van ruwweg € 350.000. Die wordt naar schatting in 15 jaar terugverdiend.

 

Wethouder Choho is blij met de manier waarop Stadgenoot via dit project invulling geeft aan de duurzame ambities van de stad: ‘We hebben als stad veel ambitie op het gebied van schone energie. Die is te halen als iedereen een bijdrage levert: gemeente, corporaties, bedrijven en bewoners. Stadgenoot bewijst dat collectieve zonnesystemen technisch en financieel haalbaar zijn, dus ik verwacht de komende jaren veel meer van dit soort installaties op de vierkante kilometers corporatiedak in Amsterdam.’

Stadgenoot-bestuurder De Langen: 'Bij renovatie is verduurzaming altijd een speerpunt. We treffen energiebesparingsmatregelen en hebben nu voor het eerst ook een compleet zonnepanelenveld aangelegd. De groene kroon op het Louise Wenthuis'.  

LENS-directeur Christiaan Brester is trots dat zijn uitvinding op deze schaal wordt toegepast en heeft goede hoop dat dit project snel navolging zal vinden: ‘Stadgenoot toont echt lef met dit project, dat wil ik graag benadrukken. Als andere woningcorporaties zien dat dit werkt, dan zullen zij volgen. Daarvan ben ik overtuigd. Dat is goed nieuws voor huurders in heel Nederland.’ 

 

undefined 

Op de foto staan de mensen op het dak en zie je uiterst links LENS-directeur Christiaan Brester, daarnaast Stadgenoot-bestuurder Marien De Langen en daarnaast Abdeluheb Choho, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam. Ze steken een stekker in het stopcontact waarmee de zonnepanelen in gebruik zijn genomen.

Meer informatie:
Pim de Ruiter, woordvoerder Stadgenoot
06-29501576

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk