Stadgenoot header_996x201_1.jpg

Verscherpt toezicht opgeheven

11 november 2014

Centraal Fonds: Stadgenoot ‘in control’ Het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) heeft het verscherpt toezicht op woningcorporatie Stadgenoot per direct opgeheven. Dat maakte de toezichthouder vandaag bekend. Stadgenoot reageert verheugd. ‘Dit is een blijk van waardering voor ons beleid. Onze volkshuisvestelijke opgave en financiële positie zijn in balans. We zijn klaar voor de toekomst’, aldus bestuursvoorzitter Marien de Langen.

Het verscherpte toezicht werd in 2012 ingesteld. Het CFV voorzag  risico’s voor de financiële continuïteit van het bedrijf als alle plannen die er lagen onverkort zouden worden doorgevoerd. Ook de constructie met Far West werd als financieel riskant beoordeeld. Dit consortium van drie woningcorporaties (Rochdale, De Key en Stadgenoot), opgericht om de vernieuwing van Amsterdam Nieuw-West door te voeren, werd opgeheven toen de bestaansgrond voor de verbinding wegviel: vanwege de economische crisis moest de vernieuwingsoperatie drastisch worden getemporiseerd. De succesvolle afwikkeling van Far West en de ingezette nieuwe strategische koers, waaronder een flinke daling van de schuld van Stadgenoot, brachten het vertrouwen bij het CFV terug.
 
De zaken op orde, maar snijden deed pijn
Wat is er de afgelopen jaren gebeurd bij Stadgenoot? Marien De Langen: ‘Wij zijn een ambitieuze club die waar mogelijk investeert in renovatie, nieuwbouw en leefbare buurten. Het Centraal Fonds vond dat we onze plannen meer moesten temperen dan we al deden. Dat hebben we gedaan. Gecombineerd met de invoering van integrale strategische portefeuillesturing en een personeelsreductie van 85 fte -we krompen in een paar jaar tijd van 430 naar 345 voltijdsbanen-  heeft dat het vertrouwen hersteld. Snijden in de organisatie deed pijn, maar we hebben nu een bedrijf dat tegen een stootje kan en de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien. We hebben de zaken op orde.’

CFV hield Stadgenoot extra scherp
Hoe kijkt Stadgenoot terug op de periode van verscherpt toezicht? De Langen: ‘Het was zeker een extra stimulans om het bedrijf te focussen en op orde te brengen. Gelukkig kwamen de bijsturing die wij zelf uitvoerden en de maatregelen die het CFV van ons verlangde vrijwel overeen. Nu is het een zaak vormbehoud te tonen. Daarover houden we periodiek contact met het Centraal Fonds’.
 
De toezichtbrief van het CFV, waarin het opheffen van het verscherpte toezicht wordt toegelicht, vindt u hier.


Meer info: Pim de Ruiter, woordvoerder Stadgenoot: 06-29501576

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk