Stadgenoot header_996x201_1.jpg

Veiliger, schoner, zuiniger

06 september 2013

Stadgenoot opent aanval op geisers en gaskachels.

Persbericht, 6 september 2013

Vandaag is Stadgenoot begonnen met een grootscheepse operatie om haar woningen veiliger te maken. Zo'n 3500 woningen die nog een geiser of gaskachel hebben krijgen een HR-combiketel. Eind 2014 moet het project zijn afgerond. Verspreid over de hele stad gaat het om 1000 woningen in renovatieprojecten en 2500 woningen waar alleen geiser of gaskachel wordt vervangen. Stadgenoot verplicht bewoners mee te doen. Bij weigering wordt de rechter gevraagd een uitspraak te doen.

Veiligheidsoverwegingen zijn doorslaggevend om tot deze actie over te gaan. Stadgenoot wil het risico op koolmonoxidevergiftiging tot een minimum beperken. Bij open verbrandingstoestellen ligt dat gevaar altijd op de loer. HR-ketels zijn daarnaast ook zuiniger en milieuvriendelijker dan de oude apparatuur.

De installatiekosten zijn voor rekening van Stadgenoot. De huurder gaat meer huur betalen, maar wie huurtoeslag ontvangt kan rekenen op meer toeslag. De huurverhoging bedraagt € 20 per maand. Daarvoor wordt een HR-ketel geïnstalleerd voor warm water en een verwarmingsradiator in een van de verblijfsvertrekken. Een radiator in een extra kamer kost 5 euro per maand meer.

Meer dan de helft van de huishoudens die benaderd worden heeft al eens de aanbieding gekregen om geiser en kaskachel te laten vervangen, maar heeft deze  afgewezen. Deze aanbieding was toen vrijblijvend van aard. Medewerking is nu verplicht. Stadgenoot zal de gang naar de rechter maken als iemand weigert mee te werken.

Gerard Anderiesen, bestuurder van Stadgenoot: "Mensen weigeren soms een HR-Ketel, omdat ze opzien tegen de verbouwing of de huurverhoging. Maar er zijn gewoonweg te veel incidenten met koolmonoxidevergiftiging, soms zelfs met dodelijke afloop. In samenspraak met Huurgenoot, de belangenbehartiger van onze huurders, zijn we daarom tot de gekozen aanpak gekomen".

Bij mensen die pas in 2014 aan de beurt zijn, zal dit jaar voor alle zekerheid een koolmonoxidemelder worden geïnstalleerd.

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk