Stadgenoot header_996x201_1.jpg

Eerste Jongerencontracten ondertekend

01 juli 2016

In Costa Rica, een woongebouw aan het IJ, worden vandaag de eerste Jongerencontracten ondertekend.

57 jonge mensen krijgen de sleutel overhandigd van hun appartement. De Wet Doorstroming Huurmarkt die vandaag in werking treedt maakt het vijfjarige Jongerencontract mogelijk. Het is een middel om doorstroming op de woningmarkt te bevorderen, scheefwonen tegen te gaan en jonge mensen een grotere kans op een woning te bieden.

Het bijzondere van het jongerencontract is de looptijd: vijf jaar. Tot nu toe waren huurcontracten altijd voor onbepaalde duur. (Uitzondering: het Campuscontract voor studenten, geldig zolang iemand studeert). Het jongerencontract is voor iedereen die bij aanvang van het contract tussen de 18 en 28 jaar oud is. Voor deze mensen is Amsterdam moeilijk toegankelijk. Ze hebben niet genoeg inschrijftijd om een sociale huurwoning te kunnen krijgen (gemiddelde inschrijftijd bij Woningnet is acht à negen jaar) en ze verdienen nog te weinig om op de vrije markt een woning te vinden. Jongeren bouwen in de periode dat ze een jongerencontract hebben óók inschrijftijd bij Woningnet op. Verschil met de huidige situatie: nu hebben jongeren na vijf jaar alleen vijf jaar inschrijfduur bij Woningnet opgebouwd; in de nieuwe situatie hebben ze vijf inschrijfduur opgebouwd én vijf jaar gewoond.

Samenwerkingsafspraken
De Amsterdamse corporaties hebben met de gemeente en de Huurdersvereniging afgesproken dat een substantieel deel (33 procent) van de woningvoorraad met zo’n contract verhuurd mag gaan worden. Alleen kleine woningen komen in aanmerking: binnen de Ring A10 zijn ze maximaal 40m2, buiten de Ring 50m2. Zo blijven grotere woningen gereserveerd voor gezinnen.

Het Parool publiceerde vandaag een interview met een van de jongeren die in Costa Rica gaan wonen.

Meer informatie
Pim de Ruiter, woordvoerder Stadgenoot, 06-29501576

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk