Stadgenoot header_996x201_1.jpg

Anti-kraakwet heeft weinig effect in Amsterdam

21 april 2016

De wet Kraken en Leegstand, die oktober 2010 van kracht is geworden, heeft in Amsterdam weinig effect. De procedures om krakers uit een pand te krijgen zijn eindeloos, de wetsovertreders worden niet vervolgd en kunnen moeiteloos een nieuw pand kraken.

De maatschappelijke kosten van kraken zijn niet gering en de negatieve effecten op een buurt waar gekraakt wordt zijn groot. Dit betoogde Stadgenoot tegenover de Vaste Kamercommissie voor Veiligheid en Justitie die een rondetafelgesprek had georganiseerd om de wet Kraken en Leegstand te evalueren.

Kraken te gemakkelijk
Kraken is nog steeds veel te gemakkelijk in Amsterdam. Franck Storm, directeur Klant en Woning van Stadgenoot: 'In deze stad staan geen sancties op kraken. De praktijk is dat krakers niet worden vervolgd'.

Geen goede evaluatie
De evaluatie van  de wet door onderzoeksbureau RIGO bevat fouten en onvolkomenheden. In Amsterdam zouden in vijf jaar tijd 12 aangiftes tegen kraak zijn gedaan. Alleen Stadgenoot doet jaarlijks al 10 tot 15 aangiftes. En het is raar dat de grote steden en de provincie op een grote hoop geveegd worden. Storm: 'Dat is appels met peren vergelijken. Het was verstandig geweest als RIGO met woningcorporaties en politie had gepraat. Dat is niet gebeurd. Een gemiste kans'.

Aanbeveling: wie kraakt wordt geraakt
Franck Storm: 'In Amsterdam kunnen krakers de procedures eindeloos oprekken. En als ze dan vertrekken, kunnen ze straffeloos hun intrek nemen in een nieuw kraakpand. Het niet vervolgen van mensen die de wet overtreden is een ondermijning van de rechtsstaat en druist in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van mensen. De woningnood in Amsterdam is groot en met elkaar hebben we regels opgesteld om de woningen die vrijkomen eerlijk te verdelen. Iedereen moet op zijn beurt wachten'. Storm vat zijn aanbeveling kort samen: 'Verkort de procedures en pak krakers stevig aan. Wie kraakt wordt geraakt!'

Meer informatie:
evaluatie Wet Kraken en Leegstand.
reactie Stadgenoot: gespreksnotitie.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk