Viermasterstraat en omgeving

Stadgenoot onderzoekt steeds hoe huurders goed kunnen blijven wonen. Dat betekent dat we de kwaliteit van de woningen en gebouwen bekijken. Zo weten we welke vernieuwingen nodig zijn. Ook de kwaliteit van de woningen aan de Viermasterstraat, Klipperstraat, Banne Buikslootlaan en Korvetpad hebben we onderzocht. De woningen en gebouwen zijn toe aan een opknapbeurt.

Wij zijn van plan om de woningen in de wijk flink aan te pakken. We willen de vocht-, tocht- en schimmelproblemen oplossen en de woningen energiezuiniger en comfortabeler maken. We verbeteren de woningen door al het benodigde onderhoud aan de binnen- en buitenkant uit te voeren. Denk daarbij aan nieuwe keukens en badkamers, maar ook nieuwe galerijvloeren en opgeknapte trappenhuizen en entrees. Ook willen we de woningen graag verduurzamen door betere isolatie en ventilatie. Dit doen we door het vervangen van de  kozijnen en glas met HR++, het aanbrengen van Mechanische Ventilatie en door de woningen van het aardgas af te halen. Dit noemen wij Vastgoedverbetering. Al deze werkzaamheden voeren we uit zonder huurverhoging. Ook onderzoeken we of we eventueel extra woningen kunnen toevoegen door de garageboxen op de begane grond om te bouwen tot woningen en/of een extra verdieping bovenop de lange Viermasterflat te bouwen.
 

Wat levert het op voor de bewoners?

  • Een beter geïsoleerde woning met minimaal energielabel A. Hiermee lossen we de vocht-, tocht- en schimmelproblemen op. Voorwaarde is wel dat er ook geventileerd wordt. Het resultaat is een gezonder leefklimaat in de woning.
  • Door de isolatie hoeven bewoners minder te stoken. Minder stoken betekent dat je energie bespaart en geld bespaart op je energierekening.
  • Opgeknapte galerijen, trappenhuizen en entreehallen.
  • ​​Tegelijkertijd maakt de gemeente plannen om de straten en pleinen mooier en beter te maken. Hierdoor verbetert de leefbaarheid en wordt het fijner om hier te wonen.


Stand van zaken
Op dit moment lopen er allerlei (technische)onderzoeken die nodig zijn om een mooi plan te maken voor de vastgoedverbetering. Zodra deze onderzoeken zijn afgerond maken we een Project Plan. In het Project Plan staat precies wat voor werkzaamheden we willen gaan uitvoeren. De plannen maken we samen met de bewonerscommissie en bewoners, zodat we de wensen zoveel mogelijk hierin mee kunnen nemen.
 

Werkzaamheden voor de tussenaanpak zijn afgerond
Als voorbereiding en als tussenoplossing op het groot onderhoud in 2026 (planning onder voorbehoud), hebben we een aantal werkzaamheden uitgevoerd. Deze werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. 

  • De kozijnen zijn tochtvrij
    Veel bewoners voelen tocht, kou en wind door de kozijnen. We maakten de kozijnen aan de voorkant en achterkant tochtvrij. Bij de houten kozijnen aan de voorkant zijn overal nieuwe tochtstrips gekomen. En de kunststof kozijnen aan de achterkant zijn met kit dichtgemaakt. Hiermee is het in de woningen warmer en comfortabeler geworden.
  • De mechanische ventilatie is goed afgesteld
    De firma Compas heeft de mechanische ventilatie nagekeken, goed afgesteld en de ventilatiekanalen schoongemaakt. 
Type werkzaamheden Vastgoedverbetering: onderhoud en verduurzaming
Wijk Klipperbuurt
Locatie Viermasterstraat, Klipperstraat, Banne Buikslootlaan en Korvetpad in Amsterdam-Noord
Aantal woningen

242 woningen, 6 bedrijfsruimtes en 79 parkeerplaatsen

Start werkzaamheden Zomer 2026 (planning onder voorbehoud)
Planning

Start werkzaamheden: zomer 2026
We verwachten in de zomer van 2026 te kunnen starten met de werkzaamheden.

Duur van de werkzaamheden: ongeveer 2 jaar
We denken in totaal ongeveer 2 jaar bezig te zijn met de werkzaamheden, waarvan ongeveer 3 weken per woning.

(Deze planning kan nog wijzigen door onvoorziene omstandigheden.)

Documenten

Participatieplan
Nieuwsbrief Viermaster e.o. april 2025

Contact
  • Virgil Heller (gebiedsbeheerder)
  • Balram Kalidien (woonbegeleider)
  • Shanti Baran (woonbegeleider)
  • Erin Franken (projectontwikkelaar)
  • Dariusz Zurek (wijkbeheerder)

Zij zijn bereikbeer via telefoonnnummer: 020 - 511 80 00.
En via e-mail: infostadgenootnl (vermeld hun namen in de mail).