"Je moet in staat zijn om de taal van de mensen te begrijpen"
Eind vorig jaar ging bij Vastgoed & Ontwikkeling de nieuwe afdeling Vastgoedverbetering van start. Hier werken enthousiaste collega’s die betrokken zijn bij het verbeteren en verduurzamen van de bestaande voorraad. Bij deze ontwikkeling verschoven de woonbegeleiders van afdeling Gebiedsbeheer naar Vastgoedverbetering. Dit met als doel het proces te verbeteren en de verbinding tussen alle betrokkenen te versterken. Onze collega’s Marieke Koenes, Michael Yska en Dave Ruitenberg vertellen meer over de achtergronden.
Als senior projectregisseur speelt Marieke Koenes een belangrijke rol binnen het team: "Ik hou me onder andere bezig met het opstarten van vastgoedverbeteringsprojecten en ook het begeleiden van de woonbegeleiders. Tot vorig jaar werkten zij vanuit de wijken en waren zij altijd overal en nergens. Ook was er een aantal wisselingen waardoor het team relatief nieuw is. Dat gaf onrust. Juist daarom was het zo belangrijk om aandacht te besteden aan het bouwen van een hechte ploeg."
Stevige basis
"We vonden de kernwaarden van de strategische koers - samenwerken en leren - belangrijke voorwaarden om een succesvol team te zijn", vervolgt Marieke. "Daarom gingen we met teambuilding aan de slag met een extern bureau. Zij startte met een nulmeting. Daaruit bleek dat de woonbegeleiders elkaar weinig zagen, terwijl er behoefte was aan meer onderling contact. Op basis daarvan riepen we een wekelijks overleg in het leven. Daarin bespreken we lopende zaken en eventuele knelpunten. Ook brachten we – samen met collega Sylvia Bonnema - werkprocessen in kaart. Dit is een mooie basis voor iedereen en helpt ook bij het inwerken van nieuwe collega’s. Bovendien monitoren we wekelijks met elkaar hoe we in ons werk staan met behulp van een symbolische hartslagmeter."
Persoonlijke ontwikkeling
"Naast het werk voor de vastgoedverbeteringsprojecten, verdelen we ook de werkzaamheden die horen bij de sloop- en nieuwbouwprojecten van de afdeling projectontwikkeling", aldus Marieke. "Daarnaast zijn we bezig met het verduidelijken van de taken en het stimuleren van het delen van kennis. De woonbegeleiders zijn ook verantwoordelijk voor calamiteitenwoningen die door collega’s van verschillende afdelingen kunnen worden ingezet. Door dit alles in beeld te brengen, kan het team beter samenwerken en werkzaamheden effectiever uitvoeren. Maar dat niet alleen. Ook hebben we duidelijk oog voor de ontwikkeling van de teamleden. Door middel van het faciliteren van in- en externe trainingen, kunnen de woonbegeleiders benodigde competenties verder ontwikkelen en zo de kwaliteit van de dienstverlening verder verbeteren."
Duidelijkheid en rust
Michael Yska en Dave Ruitenberg zijn beiden woonbegeleider bij Stadgenoot. Dave: "Al jaren begeef ik mij op het terrein van woonconsulent en verhuurmakelaar, waar ook de taak van woonbegeleider bij zat. Vorig jaar maart startte ik hier en ik ben blij dat we veel aandacht besteden aan het verstevigen van het nieuwe team." Michael is vorig jaar gestart als woonbegeleider en licht toe: "In het begin moest ik mijn weg vinden, zowel wat betreft inhoudelijke kennis als binnen het team. Er waren nieuwe mensen, die het vak moesten leren en de werkdruk was hoog. Dit gaf hier en daar spanningen en belemmerde het werkplezier."
Geoliede machine
Michael knikt: "Het team is nu al een meer geoliede machine. Dat geeft interne houvast en richting. Zo kan ik mij focussen op mijn inhoudelijke werk en de uitdagingen die dit vak met zich meebrengt. Kijk naar de Van der Kun-buurt: de verwachting is dat we eind 2024 kunnen beginnen met slopen. We hebben te maken met 204 huishoudens die we een, voor sommige bewoners vervelende, boodschap moeten brengen: dat ze de woning moeten verlaten. Dat is niet gemakkelijk."
Passend toewijzen
Dave licht dit toe en geeft een voorbeeld: "Neem het principe passend toewijzen: we streven ernaar om betaalbare woningen beschikbaar te maken voor bijvoorbeeld senioren met lage inkomens. Maar we vergeten dat zij soms een goed pensioen hebben. Hierdoor kunnen ze net boven de aftoppingsgrens komen en dan betalen ze een hogere huurprijs. Of ze kiezen voor een lagere huurprijs maar dan krijgen lagere inkomens weer voorrang. Hierdoor vallen ze soms tussen wal en schip." Michael onderstreept: "We willen voorkomen dat senioren twee keer in korte tijd moeten verhuizen. Vaak zijn zij gehecht aan hun huidige woning en willen ze daar graag blijven, zelfs bij sloopplannen. We willen hen overtuigen ook naar alternatieven te kijken."
Uitdagend en dankbaar werk
Michael concludeert: "Ons werk is heel dankbaar, zeker als je mensen écht kunt helpen. Maar het is een uitdaging om dat goed te doen. Want als woonbegeleider hebben we te maken met allerlei verschillende mensen: van jong tot oud en met diverse culturele achtergronden. Tegelijkertijd moet je rekening houden met allerlei belangen en landelijke of lokale regelgeving. Daarom vereist ons werk maatwerk en flexibiliteit. Je moet in staat zijn om de taal van de mensen te begrijpen."