Home Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Vernieuwingsplan Wildemanbuurt vastgesteld

Vernieuwingsplan Wildemanbuurt vastgesteld

Leestijd: 1 min

De afgelopen 3 jaar werkten we samen met bewoners, ondernemers en de gemeente aan een vernieuwingsplan voor de buurt. Op 2 april 2025 stelde de gemeenteraad van Amsterdam dit plan vast. Een belangrijke dag voor de vernieuwing van de buurt, want nu kunnen we starten met het voorbereiden van de uitvoering. De Wildemanbuurt wordt een fijne, groene en gemengde buurt met sociale, middeldure en vrijesectorwoningen, bedrijfsruimtes en voorzieningen. 

Onze bestuursvoorzitter Anne Wilbers is blij met de vaststelling van het vernieuwingsplan: “Samen met de bewoners, ondernemers en gemeente werken we aan een beter Nieuw-West. We zetten ons samen in voor een gezonde en schone buurt waar iedereen welkom is en mensen prettig kunnen wonen, leven en werken. Daarom zijn we blij dat de gemeente heeft ingestemd met het verbeteren van de buurt op sociaaleconomisch vlak. Want fysieke vernieuwing alleen maakt nog geen betere buurt. Met het besluit van de gemeenteraad kunnen we de sloop van de woningen gaan voorbereiden. En dat is nodig, vinden ook de meeste buurtbewoners.” 

Samenwerken met bewoners, ondernemers en gemeente zorgde voor een beter plan 

Bewoners en ondernemers in de Wildemanbuurt zijn erg betrokken bij hun buurt. Eind 2021 meldde een actiegroep met bewoners zich bij ons met klachten over vocht, tocht en schimmel. We hebben de woningen toen goed onderzocht. En onderzoek gedaan naar de wensen van bewoners en ondernemers. Daaruit bleek dat 77% van de deelnemers aan het onderzoek voor de sloop van de woningen was. Anne Wilbers: “Daarna volgden veel gesprekken met de actiegroep, een meedenkgroep en andere bewoners. In meerdere bijeenkomsten hebben we samengewerkt aan ontwerpen voor de vernieuwing. Het is heel goed geweest om intensief met de bewoners te spreken en hen te betrekken bij het maken van de plannen. Want alle ideeën en reacties hebben gezorgd voor een doordacht vernieuwingsplan. Ik ben heel trots op het resultaat en wil iedereen die heeft meegedacht en meegedaan ontzettend bedanken. Vooral de bewoners, want het gaat om hún buurt, woning en toekomst. En nog iets om trots op te zijn: we hebben het vernieuwingsplan in slechts 3 jaar met elkaar gemaakt. Iets wat normaal gesproken 7 jaar duurt. Fantastisch!” 

Sloop biedt kans om meer woningen te bouwen, bewoners moeten wel verhuizen 

De vernieuwing van de Wildemanbuurt duurt ongeveer 15 jaar. In 7 fases slopen we alle 656 woningen. Daar komen 1.200 tot 1.300 nieuwe woningen voor terug. Ongeveer de helft daarvan is sociale huur, de andere helft middeldure huur en vrije sector. Het toevoegen van extra woningen (verdichting) in vernieuwingsbuurten is één van onze prioriteiten. Hierdoor kunnen we meer mensen een betaalbare woning aanbieden in de stad. We geloven dat verdichting niet alleen meer woningen en een gemengde buurt oplevert. We verbeteren ook de woonkwaliteit, voorzieningen en leefbaarheid van de Wildeman. Anne Wilbers: “Aan de andere kant betekent sloop ook dat onze huurders moeten verhuizen. Daar is niet iedereen in de buurt blij mee. Ik begrijp dat, maar kan dat gevoel niet wegnemen. Wel begeleiden we onze huurders zo goed mogelijk in dit proces en proberen we hun zorgen weg te nemen.” Zo ondersteunen woonbegeleiders onze huurders bij het zoeken naar een andere woning. Samen bespreken we de regelingen die er zijn (zoals stadsvernieuwingsurgentie), hun woonwensen en verhuismogelijkheden. Onze huurders staan er niet alleen voor.   

Vernieuwing in 8 fases voor verhuiskansen bewoners en zo min mogelijk overlast 

De vernieuwing van de Wildemanbuurt is een lang proces. We kunnen niet alles tegelijk doen. Daarom hebben we samen met de gemeente en bewoners gekeken naar een goede planning. We beginnen op plekken waar we veel sociale huurwoningen terugbouwen. Daar kunnen bewoners in latere fases naar toe verhuizen als zij in de buurt willen blijven wonen. Ook hebben we de planning zo gemaakt dat onze huurders zo min mogelijk overlast hebben van bijvoorbeeld bouwverkeer. We zijn uitgekomen op 8 bouwfases. Ook tijdens de uitvoering blijven we onze bewoners betrekken bij de plannen. We gaan bijvoorbeeld met hen in gesprek over de ontwerpen van de nieuwbouw en hoe we de buurt met elkaar prettig houden tijdens de uitvoering. Elke fase krijgt een eigen bewonerscommissie waar we afspraken mee maken. Bijvoorbeeld over verhuizen, de begeleiding en financiële vergoedingen. Die afspraken leggen we vast in een sociaal plan. Met de bewoners van de 1e fase (Notweg Noord) zijn de gesprekken over het sociaal plan al opgestart.  Hieronder ziet u een foto van Notweg Noord. 

Gebouw aan de Notweg

De planning hangt af van verschillende besluiten

U vindt de planning op de projectpagina van de Wildemanbuurt. De planning kan nog veranderen en hangt onder andere af van: 

  • Goedkeuring van de gemeente om af te wijken van het omgevingsplan (dit heette vroeger bestemmingsplan). U heeft de mogelijkheid om te reageren op de wijzigingen. 
  • Goedkeuring van de gemeente op de aanvraag omgevingsvergunning. Deze vergunning is nodig om te mogen slopen en bouwen. Ook hierop heeft u de mogelijkheid om te reageren. 
  • Goedkeuring van Inspectie Leefomgeving en Transport om extra woningen te mogen bouwen in een zone met strenge regels door vliegroutes van en naar Schiphol. 

Meer weten over het vernieuwingsplan? Neem ook een kijkje op de website wildemanbuurt.com