Home Over ons Nieuws en publicaties Nieuws Stadgenoot bouwt ruim 50 jongerenwoningen in Amsterdam West

Stadgenoot bouwt ruim 50 jongerenwoningen in Amsterdam West

Leestijd: 1 min

De Houten Leeuw is het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Kolenkitbuurt.

Het plaatsen van een zogeheten ‘CLT-element’ markeerde gistermiddag de start van het laatste grote stedelijke vernieuwingsproject van Stadgenoot in de Kolenkitbuurt: de Houten Leeuw. Met de bouw van 53 studio appartementen voor jongeren voegt Stadgenoot bijna 30 woningen toe aan de buurt. Zo krijgen meer jongeren de kans om in de buurt te blijven – of komen – wonen. Het oorspronkelijke gebouw op de Leeuw van Vlaanderenstraat 35-41 was verouderd en is vorig jaar gesloopt. De oplevering van het nieuwe gebouw staat gepland voor november 2024. 

Van links naar rechts: Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot, Mike Coffeng, directeur Productie bij bouwbedrijf De Nijs, Hans Rietdijk, sr. projectontwikkelaar bij Stadgenoot en Ester Fabriek, lid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel West.

Egbert Dekker, directeur Vastgoed & Ontwikkeling bij Stadgenoot licht toe: “Dit nieuwe woongebouw is een goed voorbeeld van hoe wij onze stedelijke vernieuwingsopgave aanpakken. Waar mogelijk voegen we op onze bestaande locaties meer woningen toe. Dit noemen we ‘verdichten’. Zo leveren wij een tastbare bijdrage aan het terugdringen van de woningnood in Amsterdam.”

De komende 5 jaar investeert Stadgenoot naar verwachting € 1,4 miljard in haar portefeuille – verdeeld over nieuwbouw (sloop/nieuwbouw en uitbreiding) en vastgoedverbetering. Gemiddeld streeft Stadgenoot naar een netto toename van 100-120 sociale en 80-110 middensegment huurwoningen per jaar.

Vernieuwen en verdichten

Na oplevering heeft Stadgenoot 666 woningen in de Kolenkitbuurt, verspreid over de Kolenkitbuurt Zuid en Robert Scottbuurt West. In totaal gaat het om 7 complexen, 3 zorgcomplexen, 36 zorgwoningen en 2 bedrijfsruimtes. Vanaf 1991 heeft Stadgenoot verschillende grote sloop/nieuwbouw projecten in de buurt gerealiseerd. Het laatste was woongebouw Kolenkit Zuid in 2016. Toen werden 84 woningen gesloopt en kwamen er 236 woningen voor terug. Inclusief de Houten Leeuw zitten 6 complexen in de buurt nu op nieuwbouwkwaliteit. Het complex op het Fridtjof Nansenhof Oost is opgeleverd in 1987. Hier zijn geen grote ingrepen nodig.

Impressie van De Houten Leeuw (bron: heren 5 architecten).

Duurzame houtbouw – samen met bouwbedrijf De Nijs

Voor Stadgenoot is dit een pilotproject om ervaring op te doen in de verduurzaming van het ontwikkelings- en bouwproces. De corporatie profiteert hierbij van de kennis en ervaring van bouwbedrijf De Nijs, met wie dit project samen is ontwikkeld. Als bouwmateriaal wordt het uiterst duurzame en circulaire Cross Laminated Timber (CLT) gebruikt. Dit materiaal bestaat voor 99% uit hout en 1% (ecologische) lijm.

Mike Coffeng, directeur Productie bij De Nijs, licht toe: “Het gebruikte hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Door hout in plaats van beton te gebruiken verwachten we tijdens de bouw ruim 60 procent minder CO₂ uit te stoten. Het grote voordeel van hout is dat het CO₂ kan opslaan én dat het gebouw volledig herbruikbaar is als een andere bestemming nodig is.”

Egbert Dekker voegt toe: “De ruwbouw van CLT heeft ook een hoger tempo. We kunnen sneller starten met de gevel en daardoor met de afbouw. De voorbereidingstijd is ongeveer gelijk, maar de Houten Leeuw wordt naar verwachting twee maanden eerder opgeleverd dan een betonnen variant.”

Impressie van De Houten Leeuw (bron: heren 5 architecten).

De Nijs is ook de aannemer van dit project. Heren 5 architecten heeft het gebouw ontworpen. Het in houten hoogbouw gespecialiseerde Hamlet Design+Build Technology zorgde – samen met Pieters Bouwtechniek – voor het constructieve ontwerp van het houten casco en maakt deel uit van het bouwteam.