Branchevereniging Aedes laat minister Keijzer weten dat het bevriezen van de huren van sociale huurwoningen grote gevolgen heeft juist voor woningzoekenden en huurders. Dit is bovendien een eenzijdige inbreuk van het kabinet op de Nationale Prestatieafspraken. Daarom verzoeken zo’n 200 corporaties, waaronder Stadgenoot, en Aedes, minister Keijzer met klem de afspraken alsnog na te komen. Zo niet, dan volgt een kort geding via de rechter.
Minister Keijzer, Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ondertekenden in december de Nationale Prestatieafspraken 2025 – 2035. Daarin werd afgesproken welke investeringen corporaties de komende 10 jaar doen in nieuwbouw, onderhoud, isolatie en leefbaarheid. Corporaties zouden veel investeren in nieuwbouw en verduurzaming. In ruil daarvoor zou de huur gematigd stijgen. Deze afspraken zijn belangrijk voor de wooncrisis. De huurbevriezing is een inbreuk op deze afspraken.
Grote gevolgen
De corporaties waarschuwen dat de huurbevriezing grote gevolgen heeft voor woningzoekenden en huurders. Door het mislopen van 49 miljard euro aan investeringen kunnen er 180.000 minder nieuwe woningen komen. Ook kunnen 1,6 miljoen woningen minder worden geïsoleerd. Dit heeft invloed op de beschikbaarheid van betaalbare woningen en de energiekosten van huurders. Deze kosten zouden juist dalen door verduurzaming.
Reactie binnen 2 weken
De corporaties hebben minister Keijzer formeel in gebreke gesteld. De minister heeft 2 weken om te reageren en de huurbevriezing in te trekken. Als dat niet gebeurt, volgt een kort geding. Aedes-voorzitter Liesbeth Spies zegt dat de corporaties liever in overleg tot een oplossing komen. Maar ze voelen zich genoodzaakt om juridische stappen te zetten voor huurders en woningzoekenden.
Lees het persbericht op