Naast onderhuur zijn illegale vakantieverhuur, hennepkwekerijen of illegale bordelen vormen van woonfraude. Elke woningcorporatie heeft een gespecialiseerd team dat dagelijks bezig is om woonfraude op te sporen.
Net als in 2018 is het illegaal doorverhuren van de sociale huurwoning de grootste vorm van woonfraude. In de huidige krappe woningmarkt zijn er veel mensen die met spoed een woning zoeken, waardoor ook sociale huurwoningen voor soms hoge bedragen illegaal worden doorverhuurd.
Jacqueline van Ham, directeur Klant en Woning bij Stadgenoot: "Onze mensen van het team Woonfraude komen schrijnende gevallen tegen. Onderhuurders zijn vaak radeloos en betalen woekerprijzen. Meer dan terecht dat we stevig optreden tegen de doorverhuurders. Die verliezen twee jaar lang hun recht op een sociale huurwoning en we raken ze waar het de meeste pijn doet: in hun portemonnee."
In 2018 werden nog iets meer, namelijk 821 gevallen van woonfraude opgespoord. De lichte daling in 2019 is met name te wijten aan nieuwe regels rondom privacy.
De Amsterdamse corporaties blijven hun aanpak in samenwerking met de gemeente doorontwikkelen. Medewerkers van de corporaties gaan dit jaar samen met medewerkers van de gemeente in duo’s op pad om woonfraude op te sporen. AT5 ging mee met zo'n duo en maakte daarover een reportage die vandaag te zien is op deze zender.