De Street Art moet vandalisme en graffiti tegengaan en bijdragen aan de leefbaarheid en levendigheid van de buurt. Zeven jaar geleden (juni 2012) werd ook al Street Art op de panden aangebracht, toen op beperktere schaal. ‘If walls could speak’ doet het nu dunnetjes over, groter dan ooit in Amsterdam is vertoond. De organisatie van het project is in handen van Amsterdam Street Art (ASA). Opdrachtgever is Stadgenoot
Platanenweg wordt Street Art Road
De Platanenweg in Amsterdam-Oost wordt van 13 tot 17 mei getransformeerd tot Street Art Road. Een internationaal gezelschap van kunstenaars neemt de ‘kopgevels’ van 5 onlangs gerenoveerde woonblokken onder handen. ‘If walls could speak’ heet het ‘mural festival’ waar tien enorme kunstwerken (10 x 15 meter) worden gemaakt. Thema van alle muurschilderingen is ‘Amsterdam voor iedereen’.

Amsterdam voor iedereen
Stadgenoot vindt: Amsterdam is er voor iedereen. Iedereen zou de kans moeten hebben in deze wereldstad te kunnen wonen. ‘Amsterdam voor iedereen’ is daarom het thema van het Street Art Festival.
Kunst voor iedereen
Stadgenoot vindt ook: kunst is er voor iedereen. Amsterdam kent een rijke geschiedenis als het gaat om straatkunst. Sinds jaar en dag is de stad een broedplaats voor creatieve geesten, een plek waar kunstenaars van over de hele wereld graag komen. Het project geeft uitdrukking aan de gedachte dat Amsterdam niet alleen een plek is om kunst te kopen, maar ook een om kunst te maken.
Vandalisme en graffiti voorkomen
Street Art is een kunstvorm die de laatste jaren zeer in aanzien is gestegen. Kwalitatief goede muurschilderingen krijgen respect binnen de scene. Goede Street Art zorgt ervoor dat er minder snel wildgroei aan graffiti komt en vandalisme wordt tegengegaan. Hoe bekender de kunstenaar hoe meer respect hij afdwingt bij andere ‘Street Artists’.