Buurten en Wijken

Asbest

In sommige woningen zit asbest. In het verleden werd asbest als uitstekend bouwmateriaal gezien. Het is brandwerend, slijtvast en het isoleert goed. Rond 1990 werd duidelijk dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met name als er asbeststof in de lucht terecht komt. Dat moet u zien te voorkomen.

Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Kan er asbest in mijn woning zitten?

Asbest is ruim veertig jaar lang gebruikt in de woningbouw. Dat begon rond 1950. In 1993 werd het gebruik van asbest verboden. Als uw woning tussen 1950 en 1993 gebouwd of gerenoveerd is, kan er dus asbest in zitten. In de meeste gevallen is dat ongevaarlijk. U mag asbest niet zelf weghalen en er niet in boren of zagen. Als asbestdeeltjes in de lucht komen, kunt u ze inademen en dat is ongezond. Laat asbest zitten waar het zit. 

Waar kan asbest in zitten?

Er kan asbest zitten in muren, gevelpanelen, daken, deuren, vloerbedekking, kachels en huishoudelijke apparaten. Asbest heeft allerlei verschillende vormen. Het kan gemengd zijn met cement, gebruikt zijn als wandplaat of verwerkt zijn tot een soort wol (met een vergelijkbare structuur als steenwol of glaswol). Asbest kan ook voorkomen in de onderlaag van kunststofzeil uit de jaren '70. Of ergens asbest in zit, kunt u nooit zelf met zekerheid vaststellen. Asbest is alleen zichtbaar onder de microscoop. Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Verwijdert Stadgenoot asbest?

Stadgenoot doet altijd asbestonderzoek als een woning vrijkomt die voor 1994 gebouwd is. Asbest dat een risico kan opleveren, wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Op sommige plekken, zoals in ventilatiekanalen, levert asbest in principe geen risico op. Waar het wel risico oplevert halen we het weg.

Vloerbedekking
Als uw woning voor 1994 gebouwd is, mag u geen vloerbedekking verwijderen. Onder de vloerbedekking kan namelijk asbest zitten. Zelf weghalen mag alleen als u een 'asbestvrij'-verklaring van Stadgenoot hebt ontvangen. Moet de vloerbedekking eruit en u hebt geen 'asbestvrij'-verklaring, neem dan contact op met de klantenservice.
  

Meer informatie over asbest in vloerbedekking vindt u op de site van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Hebt u nog vragen?

Lees meer op de website van het Kenniscentrum Ministerie Infrastructuur en Milieu of bekijk de informatie van de gemeente Amsterdam op Gezondheidsweb GGD.

Vragen over het Asbestblad

Hebt u een Asbestblad ontvangen en daar vragen over kijk dan eerst of u hier een antwoord vindt. 

Vragen over het asbestblad op complexniveau

 • Ik zie dat er asbest in mijn woning zit. Dat onderdeel is beschadigd. Wat nu?

  Als asbest in uw woning beschadigd is laten wij het controleren door een asbestbedrijf. Bel klantenservice of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer.

 • Ik zie dat er asbest in mijn woning zit. Ik heb dit asbest verwijderd. Wat nu?

  Als u asbest in uw woning verwijderd hebt laten wij het controleren door een asbestbedrijf. Bel klantenservice of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer.

 • Waarom hoor ik nu pas dat er asbest in mijn woning kan zitten?

  Stadgenoot verhuurt ongeveer 30.000 woningen. De asbestcontroles in leeggekomen woningen worden uitgevoerd sinds 2011. Pas nu hebben we een goed beeld van waar in uw woonblok asbest zit.

 • Ik heb al die tijd risico gelopen, stel nu dat ik ziek wordt?

  Het risico dat u ziek wordt door asbest in de woning is erg klein. Asbest is een natuurproduct dat gewoon in de lucht voorkomt. Het is vooral gevaarlijk als er kleine deeltjes (vezels) vrijkomen (bijvoorbeeld bij klussen) en als je met asbesthoudend materiaal werkt. Daarom dragen mensen die asbest onderzoeken of verwijderen beschermende kleding. Bent u bezorgd over uw gezondheid dan kunt u contact opnemen met de GGD.

 • Volgens mij zit er ook op andere plekken dan op het asbestblad staat asbest. Waar kan ik dat melden?

  Als u vermoedt dat er ook op andere plekken asbest in de woning aanwezig is dan laten we het controleren door een asbestbedrijf. Gaat het om asbesthoudende vloerbedekking dan kan het geen kwaad zolang u het laat liggen. Wilt u deze vloerbedekking verwijderen neem dan contact met ons op. aangeven dat er geen gevaar is zolang het blijft liggen. Bel klantenservice of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer.

 • Ik ben mijn asbestblad kwijt, kan ik een nieuwe krijgen?

  Als u gebruik maakt van mijn stadgenoot kunt u hem daar vinden. We kunnen u ook een nieuwe toesturen.  Bel klantenservice of stuur een e-mail met uw naam, adres en telefoonnummer. 

 • Mijn overbuurvrouw heeft geen asbestblad gehad, waarom niet, zij woont ook in een oud huis?

  Dat kan heel goed want we sturen niet iedereen tegelijk een asbestblad. We willen 1 september 2018 alle huurders in een woning van voor 1994 geïnformeerd hebben.

 • In mijn portiek heb ik mannen met witte pakken gezien, ik dacht dat zij al het asbest verwijderd hadden, nu krijg ik toch een asbestblad. Waarom is dat?

  Zodra er een woning leegkomt controleren we die op de aanwezigheid van asbest. Dat gebeurt door mannen in witte pakken. Vaak is het niet nodig om asbest te verwijderen omdat het op een veilige plek zit.

 • Ik zou graag een asbestblad specifiek voor mijn woning willen. Hoe regel ik dat?

  Dat is niet nodig. Uw woning is asbestveilig.

 • Waarom stuurt Stadgenoot geen asbestbladen op woningniveau? Ik vind het blad dat ik nu gekregen heb te vaag omdat het voor meerdere woningen van toepassing is

  Asbestcontroles uitvoeren in bewoonde staat is lastig dus dit gebeurt alleen bij een verhuizing. Op basis van wat we nu weten is uw woning asbestveilig.

 • Ik heb asbesthoudend zeil in mijn woning liggen. Wat moet ik doen?

  Is het zeil onbeschadigd dan moet u het  zeil aten liggen. Als u nieuwe vloerbedekking laat leggen kan dat over het zeil heen gelegd worden.

 • Ik wil dat mijn woning helemaal asbestvrij is.

  Asbestvrij is niet altijd mogelijk omdat er asbest verwerkt is in bijvoorbeeld afvoerkanalen. Om dat weg te halen moet je (delen van) de woning slopen. U mag er van uit gaan dat uw woning asbestveilig is.

 • Zit er ook asbest in de algemene ruimtes zoals het trappenhuis?

  Dat zou kunnen. We laten dat onderzoeken op het moment dat er onderhoud plaatsvindt.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 16-01-2018

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk