Buurten en Wijken

Asbest

In sommige woningen zit asbest. In het verleden werd asbest als uitstekend bouwmateriaal gezien. Het is brandwerend, slijtvast en het isoleert goed. Rond 1990 werd duidelijk dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met name als er asbeststof in de lucht terecht komt. Dat moet u zien te voorkomen.

Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Kan er asbest in mijn woning zitten?

Asbest is ruim veertig jaar lang gebruikt in de woningbouw. Dat begon rond 1950. In 1993 werd het gebruik van asbest verboden. Als uw woning tussen 1950 en 1993 gebouwd of gerenoveerd is, kan er dus asbest in zitten. In de meeste gevallen is dat ongevaarlijk. U mag asbest niet zelf weghalen en er niet in boren of zagen. Als asbestdeeltjes in de lucht komen, kunt u ze inademen en dat is ongezond. Laat asbest zitten waar het zit. 

Waar kan asbest in zitten?

Er kan asbest zitten in muren, gevelpanelen, daken, deuren, vloerbedekking, kachels en huishoudelijke apparaten. Asbest heeft allerlei verschillende vormen. Het kan gemengd zijn met cement, gebruikt zijn als wandplaat of verwerkt zijn tot een soort wol (met een vergelijkbare structuur als steenwol of glaswol). Asbest kan ook voorkomen in de onderlaag van kunststofzeil uit de jaren '70. Of ergens asbest in zit, kunt u nooit zelf met zekerheid vaststellen. Asbest is alleen zichtbaar onder de microscoop. Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Verwijdert Stadgenoot asbest?

Stadgenoot doet altijd asbestonderzoek als een woning vrijkomt die voor 1994 gebouwd is. Asbest dat een risico kan opleveren, wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Op sommige plekken, zoals in ventilatiekanalen, levert asbest in principe geen risico op. Waar het wel risico oplevert halen we het weg.

Vloerbedekking
Als uw woning voor 1994 gebouwd is, mag u geen vloerbedekking verwijderen. Onder de vloerbedekking kan namelijk asbest zitten. Zelf weghalen mag alleen als u een 'asbestvrij'-verklaring van Stadgenoot hebt ontvangen. Moet de vloerbedekking eruit en u hebt geen 'asbestvrij'-verklaring, neem dan contact op met de klantenservice.
  

Meer informatie over asbest in vloerbedekking vindt u op de site van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Hebt u nog vragen?

Lees meer op de website van het Kenniscentrum Ministerie Infrastructuur en Milieu of bekijk de informatie van de gemeente Amsterdam op Gezondheidsweb GGD.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 26-07-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk