Buurten en Wijken

Asbest

Print Opslaan

In sommige woningen zit asbest. In het verleden werd asbest als uitstekend bouwmateriaal gezien. Het is brandwerend, slijtvast en het isoleert goed. Rond 1990 werd duidelijk dat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid, met name als er asbeststof in de lucht terecht komt. Dat moet u zien te voorkomen.

Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Kan er asbest in mijn woning zitten?

Asbest is bijna veertig jaar lang gebruikt in de woningbouw. Dat begon rond 1950. In 1993 werd het gebruik van asbest verboden. Als uw woning tussen 1950 en 1993 gebouwd of gerenoveerd is, kan er dus asbest in zitten. In de meeste gevallen is dat ongevaarlijk. Maar pas op. Als u asbest verwijdert of erin gaat boren of zagen, kunnen er asbestdeeltjes in de lucht komen. Die kunt u inademen en dat is zeer ongezond. Laat het asbest zitten waar het zit en blijf eraf.

Waar kan asbest in zitten?

Er kan asbest zitten in muren, gevelpanelen, daken, deuren, vloerbedekking, kachels en huishoudelijke apparaten. Asbest heeft allerlei verschillende vormen. Het kan gemengd zijn met cement, gebruikt zijn als wandplaat of verwerkt zijn tot een soort wol (met een vergelijkbare structuur als steenwol of glaswol). Asbest kan ook voorkomen in de onderlaag van kunststofzeil uit de jaren '70. Of ergens asbest in zit, kunt u nooit zelf met zekerheid vaststellen. Asbest is alleen zichtbaar onder de microscoop. Als u wilt gaan klussen en u vermoedt dat u met asbest te maken hebt, neem dan altijd contact op met Stadgenoot.

Is asbest altijd gevaarlijk?

Er bestaan twee types asbest, met verschillende risico's.

  • Laag risico asbest
    Als asbest 'opgesloten' zit in ander materiaal, zoals bij wandplaten of in cement (denk aan golfplaten, bloembakken, buizen of schoorstenen), dan is het risico laag. Deze toepassing noemt men 'hechtgebonden' asbest. Hechtgebonden asbest is alleen gevaarlijk als het beschadigd raakt. Dan kan er namelijk asbeststof vrijkomen. Materiaal waar asbest in zit, of waarvan u denkt dat er asbest in zit: niet in boren, breken, schuren of afspuiten met de hogedrukspuit.
  • Hoog risico asbest
    Bij asbest dat gemengd is met een kleine hoeveelheid ander materiaal is het risico dat er vezels vrijkomen groot. Het asbest is dan namelijk niet goed opgesloten. Dit 'losgebonden' asbest zit bijvoorbeeld in isolatieplaten en isolatiedekens. Het is meestal wit of lichtgrijs van kleur. Losgebonden asbest is al sinds 1978 verboden. Het komt dan ook nog maar weinig voor in woningen. Denkt u losgebonden asbest te hebben gevonden in uw woning? Sluit de ruimte dan goed af en neem onmiddellijk contact op met Stadgenoot.

Verwijdert Stadgenoot asbest?

Stadgenoot doet altijd asbestonderzoek als een woning vrijkomt die voor 1993 gebouwd is. Asbest dat een risico kan opleveren, wordt verwijderd door een gespecialiseerd bedrijf. Op sommige plekken, zoals in ventilatiekanalen, levert asbest in principe geen risico op. Deze toepassingen worden niet verwijderd. 'Losgebonden' asbest wordt altijd weggehaald.

Vloerbedekking
Als uw woning voor 1994 gebouwd is, mag u geen vloerbedekking verwijderen. Onder de vloerbedekking kan namelijk asbest zitten. Zelf weghalen mag alleen als u een 'asbestvrij'-verklaring van Stadgenoot hebt ontvangen. Moet de vloerbedekking eruit en u hebt geen 'asbestvrij'-verklaring, neem dan contact op met de klantenservice.
  

Meer informatie over asbest in vloerbedekking vindt u op de site van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Hebt u nog vragen?

Lees meer op de informatiesheet die we hebben opgesteld, ga naar Kenniscentrum Ministerie Infrastructuur en Milieu of bekijk de informatie van de gemeenste Amsterdam op Gezondheidsweb GGD.

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk