Buurten en Wijken

Zelf klussen

17-07-2017 Print Opslaan

Wilt u iets veranderen of verbeteren in uw woning? Dan bent u daar zelf verantwoordelijk voor. Het moet wel deskundig gebeuren. Lees deze informatie goed door voordat u met klussen begint. Dan weet u precies waar u aan toe bent.

Aanvragen

Voor de meeste klussen in huis moet u vooraf toestemming vragen aan Stadgenoot. Voor sommige klussen hebt u geen toestemming  nodig, zoals voor schilderen, behangen, en gordijnrails ophangen. Ook voor veranderingen die voor minder dan € 50,- ongedaan gemaakt kunnen worden is ook geen toestemming nodig.
In sommige gevallen is er zelfs een vergoeding mogelijk, die krijgt u als u verhuist.  

Dit aanvraagformulier geeft precies aan waarvoor u wel en geen toestemming moet vragen en of u een vergoeding kunt verwachten. 

Als u geen toestemming vraagt, loopt u een risico. Wij kunnen u verplichten de aanpassing ongedaan te maken.

Tien regels waar uw klus altijd aan moet voldoen

 1. De aanpassing wordt bouwkundig en technisch goed uitgevoerd.
 2. De veiligheid is gewaarborgd.
 3. De aanpassing maakt de woning niet slechter verhuurbaar.
 4. De aanpassing veroorzaakt geen vermindering van woningwaarderingspunten.
 5. De aanpassing onderhoudt en verzekert u zelf.
 6. De aanpassing veroorzaakt geen (geluids)overlast voor buren.
 7. De aanpassing is niet in strijd met de wet of tegen regels en voorschriften van nutsbedrijven (gas-, elektra- en waterleveranciers).
 8. Als een vergunning van de gemeente nodig is, regelt u die zelf.
 9. Als u in een complex woont met een Vereniging van Eigenaren (VvE), neemt u eerst contact op met Stadgenoot. Wij vragen toestemming aan de VvE.
 10. Voor aanpassingen in een gemeente- of rijksmonument vraagt u altijd toestemming aan Stadgenoot.


Klus tips

Werk veilig
Werk alleen aan de elektriciteitsinstallatie als er géén spanning op staat. Controleer eerst met een goede spanningzoeker of het installatiepunt spanningsvrij is. Het kan namelijk voorkomen dat een stopcontact is aangesloten op een andere groep dan u denkt.
Als u méér contactdozen aanlegt of geluidsapparatuur gaat aansluiten gebruik dan een stevige kabel van de goede kleur en soldeer de verbindingen of gebruik kroonsteentjes. Isoleer de verbindingen altijd goed.
Als er leidingen zijn die via een aparte groep zijn gezekerd, dan zijn deze bedoeld voor de aansluiting van een wasmachine of droger. Laat de aansluiting van deze apparaten bij voorkeur aan een vakman over.

Spijkeren en boren
Wees voorzichtig met het spijkeren en boren in wanden en vloeren. Alle elektraleidingen, diverse water- en afvoerleidingen en eventuele vloerverwarmingsleidingen zijn namelijk weggewerkt in de wanden en vloeren. Wees daarom voorzichtig met het boren en spijkeren in wanden, vloeren en plafond.
Gebruik altijd een leidingzoeker voor u gaat boren of spijkeren. Veroorzaakte schade moet u zelf herstellen.

Hang- en sluitwerk
Wij raden u aan om het hang- en sluitwerk goed te onderhouden om vroegtijdige reparatie of vervanging te voorkomen. Dit onderhoud bestaat onder meer uit:

 • Het vastdraaien van schroeven, scharnieren en sloten.
 • Het smeren van scharnieren met vaseline en sloten en cilinders met grafiet of met Teflonspray.
 • Het terugslaan van omhoog gekomen scharnierpennen.
 • Het vastdraaien van schroeven of bouten van uitzetters, grendels, deurbeslag, het eventueel vervangen van kapotte onderdelen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk