Buurten en Wijken

Woonfraude

Ons Team Woonfraude treedt hard op tegen illegale onderhuur. Als blijkt dat een huurder zijn woning doorverhuurt, beëindigen wij het huurcontract. Ook eisen wij het geld dat verdiend is terug. U ontvangt geen 'verklaring van goed huurdersgedrag'. en maakt dan geen kans meer op een sociale huurwoning.

Een woning doorverhuren of onderhuren is niet toegestaan, ook als vakantieverblijf. Als u tijdelijk uw  woning niet gebruikt kunt u huisbewaring aanvragen. Dat betekent dat u iemand anders tijdelijk en met toestemming van Stadgenoot op uw woning kunt laten passen voor de duur van maximaal 1 jaar (in sommige gevallen met nog een verlenging van 1 jaar).

Regels om woonfraude te voorkomen

  • U mag uw huurwoning niet doorverhuren aan iemand anders.
  • U schrijft zich in op het adres waar u woont.
  • U mag uw huurwoning alleen gebruiken om in te wonen en niet voor illegale activiteiten zoals hennepteelt of prostitutie.
  • U houdt zich aan de bepalingen in het huurcontract. U mag geen overlast veroorzaken.
  • Bij woonfraude kan zowel Stadgenoot als de gemeente Amsterdam via een dwangbevel boetes opleggen tot wel € 18.500,-.

Hennepteelt wordt aangepakt

Als wij denken dat ergens hennep (wiet) geteeld wordt, onderzoeken wij de woning. Als wij hennepteelt aantreffen, wordt de woning ontruimd en krijgt de huurder een (forse) boete. Wij ontbinden de huurovereenkomst. Schade aan de woning wordt volledig bij de huurder in rekening gebracht. In elk huurcontract is dit na te lezen in artikel 7.10 van de algemene voorwaarden.

Help woonfraude opsporen

Vermoedt u woonfraude of andere illegale praktijken in een huurwoning van Stadgenoot? Laat het ons dan weten via woonfraude@stadgenoot.nl. We behandelen alle meldingen vertrouwelijk en, als u wilt, anoniem. Een vermoeden van woonfraude kunt u ook doorgeven aan Meldpunt Zoeklicht. Dat is een samenwerkingsverband van gemeente Amsterdam, woningcorporaties, particuliere verhuurders en politie. Alle meldingen worden serieus genomen. Bel 14020 of ga naar www.amsterdam.nl/zoeklicht. Lees voor meer informatie de brochure van Meldpunt Zoeklicht.

Wat u zoal kunt melden

  • Onderhuur van een sociale- of vrijesectorhuurwoning
  • Langdurige leegstand van een sociale- of vrijesectorhuurwoning
  • Veel volwassenen in één woning
  • Een woning die als hotel of pension wordt gebruikt
  • Een wietplantage in een woning

 

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 27-11-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk