Buurten en Wijken

Legionella

Bent u op vakantie geweest of betrekt u een nieuwe woning? Laat dan alle kranen en de douche bij thuiskomst twee minuten stromen. Hiermee voorkomt u legionella.

De warm- en koudwaterkranen die enige tijd niet gebruikt zijn, kunnen een bron zijn van allerlei bacteriën, waaronder legionella. De legionellabacterie kan voorkomen in stilstaand water met een temperatuur tussen 25°C en 60°C. De meeste mensen worden niet ziek van een besmetting met de legionellabacterie. In sommige gevallen kan de bacterie griep of een ernstige longontsteking, de veteranenziekte, veroorzaken.

Wat kunt u doen om legionellabesmetting te voorkomen?

  • Als u uw kranen en douche een week of langer niet heeft gebruikt, kunt u zowel de warme als de koude kranen een paar minuten laten lopen. Het beste kunt u de douchekop hierbij onderdompelen in een emmer met water.
  • U kunt de temperatuur van het douchewater in uw boiler afstellen op minimaal 55°C. Dit is de temperatuur vóór het mengen met koud water. Boven de 60°C worden de legionellabacteriën gedood.
  • Het is verstandig om uw tuinslangen altijd goed te laten leeglopen om te voorkomen dat in achterblijvend water een bacteriehaard ontstaat.

Meer lezen?

Kijk op de website van de rijksoverheid

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 27-11-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk