Buurten en Wijken

Woningruil

Door middel van woningruil is het mogelijk om een andere woning te vinden. Dat kan bijvoorbeeld via de app HuisjeHuisje en via de website Woningruil.nl. Degene met wie u ruilt hoeft geen huurder bij Stadgenoot te zijn.

Twee varianten

Woningruil kan plaatsvinden bij zowel een woning in de sociale huur als in de vrijesectorhuur. Er zijn twee varianten.

Variant 1: Woningruil nieuw contract
De bestaande huurovereenkomst wordt dan beëindigd. De huidige huurder wikkelt met Stadgenoot de huurovereenkomst af en de waarborgsom wordt uitgekeerd. Met de nieuwe huurder gaan we een nieuwe overeenkomst aan, hierbij kan de huurprijs dus veranderen.

Variant 2: Woningruil bestaand contract ofwel indeplaatsstelling
De bestaande huurovereenkomst wordt overgenomen door de nieuwe huurder. Er is dan sprake van het “in de plaats stellen” van de ene huurder door de andere. In dat geval loopt de huurovereenkomst gewoon door, maar wisselen de huurders van plaats. De nieuwe huurder neemt de rechten en plichten van de vertrekkende huurder over. De huurprijs blijft gelijk en de waarborgsom wordt van de oude op de nieuwe huurder overgedragen.

Vuistregels woningruil

 • De huidige huurder heeft geen betaalachterstand.
 • Ruilen doet u met iemand die zelfstandig woont (dus niet 'inwoont').
 • Het huishouden en inkomen van de ruilpartner past bij de woning.
 • De ruilpartner voldoet aan de inkomenseisen die bij de woning horen.
 • De ruilpartner beschikt over een huisvestingsvergunning.
 • De kosten bedragen eenmalig € 42.
 • Het kan zijn dat de eigenaar van de woning ruilpartner, of de gemeente niet akkoord gaan met de woningruil. De voorwaarden vindt u op de website van de Gemeente Amsterdam.

Wanneer is woningruil niet toegestaan?

 • Bij een wisselwoning.
 • Bij een woning die gepland staat voor sloop of renovatie.
 • Bij een woning met een tijdelijk huurcontract.
 • Bij een huurperiode van minder dan een jaar.

Uitzonderingen

In sommige gevallen voegen we een extra voorwaarde toe aan een woningruil. Bijvoorbeeld als het gaat om een aangepaste woning, of als de woning bij verandering van bewoner bestemd is voor een speciale doelgroep, zoals senioren.

Als u een ‘match’ hebt, vraagt u toestemming aan Stadgenoot via dit aanvraagformulier. Wij nemen uw aanvraag pas in behandeling als deze volledig, met bijlagen is ingediend. Het verwerken van de aanvraag neemt ongeveer twee weken in beslag. Wanneer beide verhuurders akkoord zijn, kan de ruil plaatsvinden en zetten we het traject in gang om de woningruil definitief te maken. De hele ruilprocedure duurt ongeveer drie maanden.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 24-10-2017 Print Opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk