Buurten en Wijken

Uw rechten en plichten

Bij het tekenen van het huurcontract ontvangt u de sleutels van uw nieuwe woning. In het huurcontract staat welke woning u precies huurt, hoeveel huur u betaalt en welke rechten en plichten daarbij horen. Lees de algemene huurvoorwaarden goed. De belangrijkste voorwaarden uit uw huurcontract hebben we voor u op een rij gezet.

Waarborgsom

Als nieuwe huurder betaalt u een waarborgsom: één maand netto huur. Dat is de huur zonder servicekosten. Als u de huur opzegt en uit uw woning vertrekt krijgt u deze borg, inclusief opgebouwde rente, terug. U moet de woning netjes achterlaten en geen huurachterstand hebben. Hoe moet ik mijn woning achterlaten?

Huurt u in de vrije sector?
Afhankelijk van de arbeidssituatie en de hoogte van uw inkomen kan de waarborgsom verschillen. De waarborgsom bedraagt minimaal één, maximaal drie maanden netto huur.

Kwaliteit opgeleverde woning

Soms moeten we nog enkele werkzaamheden uitvoeren als u de sleutel ontvangt. Dit doen wij in goed overleg met u. Ook kunt u de eerste maand alles melden dat wij nog moeten vervangen of herstellen.
Hier vindt u een overzicht van onze basiskwaliteitsnormen.

Woonfraude

Stadgenoot treedt hard op tegen huurders die hun woning illegaal doorverhuren. Bij woonfraude kan zowel Stadgenoot als de gemeente Amsterdam een stevige boete opleggen. Vakantieverhuur is verboden, en het is verboden de woning te gebruiken voor illegale activiteiten zoals een bordeel of hennepplantage. Meer over wat wel en niet mag in uw woning leest u hier.

Gemeenschappelijke ruimtes

Binnen een wooncomplex deelt u vaak de entree, de hal, het trapportaal en de boxgang met anderen. Zorg samen voor lege en schone ruimtes en spreek uw buren aan indien nodig. Dat is prettig thuiskomen en hulpdiensten (brandweer, ambulancepersoneel) worden niet gehinderd door obstakels. De doorgang dient minimaal 1,20 meter breed te zijn. Vuilniszakken, fietsen en andere zaken horen niet in de algemene ruimtes. Als Stadgenoot gemeenschappelijke ruimtes moet opruimen of schoonmaken, brnegen we de kosten plus een boete van € 100,- in rekening bij de veroorzaker.

Vereniging van Eigenaren

Gemengde complexen zijn gebouwen waar huurder én kopers wonen. Een Vereniging van Eigenaren (VvE) behartigt hun belangen en doet het beheer over de gemeenschappelijke delen van het complex. Stadgenoot vertegenwoordigt de belangen van de huurders in de VvE. Daarnaast vervult Stadgenoot een eigenaarsrol. Het is mogelijk over bepaalde zaken mee te praten in de VvE. Regels en besluiten van de VvE gelden voor alle huurders, mits ze niet strijdig zijn met de huurovereenkomst. Stadgenoot informeert u over besluiten die voor u als huurder belangrijk zijn.

Huur opzeggen

Als u de woning wilt verlaten moet u minimaal één maand van tevoren opzeggen. Opzeggen kan op elke dag van de maand en op drie manieren:

  • Via het online opzegformulier.
  • Via Mijn Stadgenoot. Log in en ga naar 'Aanvragen en Melden'.
  • Per (aangetekende) brief: Stadgenoot, Postbus 700, 1000 AS Amsterdam.

Als het huurcontract op naam van uzelf en uw partner staat moet u beiden het contract opzeggen. U ontvangt van ons altijd een schriftelijke bevestiging van uw huuropzegging.

Zodra wij de huuropzegging hebben ontvangen, is deze niet meer terug te draaien.

 

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 27-11-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk