Buurten en Wijken

Ongedierte voorkomen en bestrijden

Hoe herkent u ongedierte? Hoe komt u ervan af? Hier beschrijven we de meest voorkomende soorten en vertellen we hoe u ze kunt bestrijden.

Bedwantsen

De bedwants (ook wel bedluis of wandluis) is een insect van een halve centimeter groot. Ze kunnen bijten en daar krijg je rode vlekjes van, een beetje zoals muggenbultjes. De uitwerpselen van de bedwants zijn bruinzwarte puntjes, die op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten kunnen zitten. De bedwants is lastig te bestrijden. U kunt het beste een gespecialiseerd bedrijf inschakelen.

Broodkevers

Een bruin insect, 2 tot 4 millimeter groot. De broodkever leeft en plant zich voort in zetmeel houdend voedsel zoals brood, beschuit, macaroni en vermicelli. Voedsel dat aangetast is, herkent u aan ronde gaatjes in de producten. Dit zijn de uitvliegopeningen van de volwassen kevers. Bij meelachtige producten kunnen er cocons tegen de wanden en op de bodem van de verpakking zitten. Gooi aangetast voedsel meteen weg. Controleer ook de rest van uw voorraad. Berg al uw eten op in afsluitbare voorraadbussen.

Duiven

In nesten en poep van duiven kunnen akelige beestjes leven, zoals vogelmijt en ziekteverwekkende organismen. Een op de twaalf duiven heeft een bacterie in zijn ontlasting die longontsteking kan veroorzaken. Om overlast te voorkomen, mag u duiven niet voeren en ze geen nest laten bouwen op uw balkon. U kunt duivenpinnen gebruiken of gaas spannen. Wat ook helpt, is iets ophangen waar duiven van schrikken. Denk aan oude cd'tjes, een vlieger of een plastic vogel.

Kakkerlakken

Kakkerlakken verspreiden ziektekiemen die voedselvergiftiging, astma en huidziekten kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat kakkerlakken geen voedsel kunnen vinden, dan hebben ze bij u niets te zoeken. Zet eten in de koelkast of bewaar het in goed afsluitbare voorraadbussen. Hebt u een paar kakkerlakken in huis, maximaal een stuk of tien? Dan kunt u ze bestrijden met anti-kakkerlakkenspul van de drogist. Als het een kakkerlakkenplaag dreigt te worden, kunt u beter contact opnemen met een professional.

Mieren

Hebt u mieren in huis? Zoek de plek waar ze naar binnen komen en maak die dicht. U hoeft geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Als mieren geen voedsel kunnen vinden, zijn ze snel verdwenen.

Ratten en muizen

Ratten en muizen kunnen ziekten overbrengen en kunnen kortsluiting en storingen veroorzaken als ze aan kabels knagen. Voorzorgsmaatregelen:

  • Laat geen voedselresten liggen en houd uw huis schoon.
  • Berg voedsel goed op.
  • Snoei de struiken in uw tuin, vooral aan de onderkant.

Houtworm

Ronde gaatjes (1 tot 2 millimeter) in houten meubels of balken kan houtworm betekenen. Houtworm is niet schadelijk voor de gezondheid, maar wel voor hout. Als er vers zaagsel uit de gaatjes komt, zit de houtworm nog in het hout. Koop dan een bestrijdingsmiddel bij de drogist.

Ongediertebestrijding
Lukt het niet van ongedierte af te komen? Schakel dan een professionele ongediertebestrijder in, zoals Multitect: 020 - 689 8325. De bestrijding van kakkerlakken, wespen, faraomieren en ratten is kosteloos. Voor andere ongedierte betaalt u € 50,- tot € 150,-. Meer informatie over ongediertebestrijding vindt u op de website van de GGD.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 17-07-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk