Buurten en Wijken

Privétuinen

Huurt u een woning met een eigen tuin? Dan hebt u geluk, want woningen met een privétuin zijn zeldzaam in Amsterdam. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud. Het is niet toegestaan uw tuin te gebruiken als opslagplaats voor fietsen, huisraad of vuilnis. Onze wijkbeheerders zien hier streng op toe.

Onderhoud privétuinen

Sommige bewoners richten hun tuin in met een beukenhaag als erfafscheiding en borders met sierplanten en struiken. Anderen richten de tuin in met tegels of grind. Om precies te omschrijven welke inrichting goed of slecht is, is best lastig. Maar het is vaak heel duidelijk als een tuin niet verzorgd is. Denk daarbij aan tuinen waarvan het gras erg hoog staat of aan bomen met overhangende takken. Als wordt geconstateerd dat de tuin onverzorgd is dan worden huurders hierop aangesproken. Krijgen we u niet te pakken dan sturen we een brief. Sowieso krijgt u van ons de tijd om de tuin op orde te maken. Lukt het u niet om de tuin op orde te maken, dan laat Stadgenoot uw tuin opruimen of het groen snoeien. De kosten brengen we bij u in rekening.

De bomen die in privétuinen staan moet u ook zelf onderhouden. U bent zelf verantwoordelijk voor de kap van bomen die ziek zijn of gevaarlijk scheef staan. Voor het kappen van bomen is een kapvergunning nodig. Stadgenoot vraagt deze voor u aan.

Spelregels privétuinen

 • U mag uw tuin naar eigen smaak beplanten en inrichten. U bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud, zoals snoeien en onkruid wieden. Denk aan de volgende regels:
 • Plant heesters en struiken minimaal een halve meter van gevel en erfgrens. Plant zelf geen bomen in uw tuin.
 • Woekerende klimplanten (klimop, bamboe, wilde wingerd, bruidssluier) zijn niet toegestaan.
 • Plant niet-woekerende klimplanten nooit rechtstreeks tegen de gevel maar gebruik betimmering waar de plant tegenaan kan groeien.
 • Laat klimplanten niet hoger groeien dan de daklijst of dakgoot. Bomen die al in uw tuin staan mogen niet hoger worden dan maximaal 2,50 meter, hagen 1,80 meter, heesters en struiken maximaal 1,50 meter. 
 • Let erop dat bomen het uitzicht van uw bovenburen niet wegnemen, laat ze daarom niet te hoog worden en snoei op tijd.
 • Snoei ook de takken van bomen die in de tuin van uw buren hangen. Dan voorkomt u overlast.
 • Kap bomen die ziek zijn of gevaarlijk scheef staan. Vraag daarvoor een kapvergunning bij de gemeente aan.
 • Houd stoepen, box gangen en brandgangen vrij van overhangend groen.
 • Vervang kapotte tegels en maak de tegels regelmatig schoon.
 • Verzakkingen moet u zelf ophogen.
 • Als u bestrating aanlegt, houd dan rekening met goede afwatering.
 • Een afscheiding om uw achtertuin mag niet hoger zijn dan 1,80 meter. Als uw tuin grenst aan een gemeenschappelijke binnentuin of hofje is de hoogte maximaal 1,40 meter. In de voortuin is de maximumhoogte 1 meter.
 • Plaats een afscheiding op de grond die bij uw tuin hoort. Binnen de erfgrens dus.
 • Schuttingen moeten van deugdelijk materiaal zijn. In elkaar geknutselde hekken van afvalhout, laminaat, parket of pallets zijn niet toegestaan. 
 • Voordat u begint, informeert u bij het stadsdeel of er aanvullende eisen zijn voor materiaalgebruik, hoogte en afmetingen.

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 03-05-2018

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk