Nu te huur

Voorrangsregelingen

Als u in een gewone straat tussen bewoners van andere leeftijden wilt blijven wonen, maar de trap niet meer op kunt, dan kunt u mogelijk gebruik maken van enkele speciale regelingen.

Van hoog naar laag

Alleen huurders van vijfenzestig jaar en ouder komen in aanmerking voor de regeling 'van hoog naar laag'. Als u op een etage – hoger dan de eerste verdieping zonder lift – woont en geholpen bent met een woning die geschikt is voor senioren, dan kunt u contact opnemen met uw woningcorporatie. Als u in aanmerking komt, dan kunt u met voorrang in hetzelfde postcodegebied een woning op de begane grond krijgen of een woning die via een lift te bereiken is.

Als u zeventig jaar of ouder bent en de nettohuur van de nieuwe woning is hoger dan de nettohuur van uw huidige woning, dan wordt deze aangepast. U gaat dus niet meer nettohuur betalen dan u nu voor uw huidige woning betaalt. Dit geldt niet wanneer u een nieuwbouwwoning betrekt en dit geldt ook niet als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent.

Om voor de regeling in aanmerking te komen is het nodig dat in uw inschrijfgegevens de etage van uw huidige woning en uw woningcorporatie correct staan vermeld. Het systeem ziet dan automatisch of u voor deze voorrangsregeling in aanmerking komt. Meer informatie over deze regeling vindt u op WoningNet.

Van groot naar beter

Soms kan een kleinere woning beter passen bij uw situatie, terwijl bijvoorbeeld grote gezinnen moeilijk grote woningen kunnen vinden. Met de regeling 'van groot naar beter' kunt u met voorrang een kleinere woning toegewezen krijgen. Ook voor deze regeling geldt dat de nettohuur van uw nieuwe woning niet hoger zal zijn dan uw huidige huur. Dit geldt alleen niet voor nieuwbouwwoningen.

Voor de regeling 'van groot naar beter' geldt wel een aantal voorwaarden. U laat een sociale huurwoning in Amsterdam achter van vijf of meer kamers en van minimaal zeventig vierkante meter woonoppervlakte, die u huurt van een van de deelnemende corporaties en u reageert op een woning in Amsterdam van een van diezelfde corporaties (zie hieronder) van maximaal zestig vierkante meter of een specifieke seniorenwoning. Uw huishouden bestaat uit maximaal drie personen en het inkomen van uw huishouden bedraagt niet meer dan het maximum dat in de advertentie staat vermeld.

Als u voor deze voorrangsregeling in aanmerking wilt komen, dan moet u deze bij uw eigen woningcorporatie in Amsterdam aanvragen. Voor Stadgenoot is dat de klantenservice van Stadgenoot: 020 - 511 8000
Wanneer u aan de voorwaarden voldoet, wordt de voorrang bij uw inschrijving in WoningNet vastgelegd. U kunt dan twee jaar gebruik maken van deze voorrang. Meer informatie is te vinden via WoningNet.

De woningbouwverenigingen die meedoen aan de regelingen 'van hoog naar laag' en 'van groot naar beter' zijn naast Stadgenoot ook: Ymere, De Alliantie , Eigen Haard, De Key, Rochdale, Woonzorg Nederland. De corporaties kunnen afwijkende inkomenseisen hanteren voor voorrangsregelingen.

Woningruil

Bij sommige woningcorporaties is woningruil mogelijk. Neem daarvoor contact op met de woningcorporatie waarvan u een woning huurt.

Verhuiskostenvergoeding

Wanneer u naar een geschikte woning verhuist kan er onder bepaalde voorwaarden bij de gemeente Amsterdam een verhuiskostenvergoeding aangevraagd worden.

Wooncoaches

De wooncoaches van !Woon, de vroegere wijksteunpunten wonen, kunnen informatie geven over voorrangsregelingen die met wonen te maken hebben. Contact via wooninfo.nl of 020-5230130. Op WoningNet is hierover ook informatie te vinden.

 

Deze pagina is voor het laatst aangepast op: 15-03-2017

Pagina printen Pagina opslaan

Deze website maakt gebruik van cookies om onze content beter op uw voorkeuren af te stemmen. Zie ook onze privacy verklaring. Akkoord

Suggesties?

Wat vind je van onze website?

Stadgenoot.nl is een digitaal portaal voor iedereen die op zoek is naar informatie over Stadgenoot: woningen, bedrijfsruimtes of parkeerplaatsen, huurderszaken, vacatures en andere organisatieaangelegenheden. We willen een overzichtelijke en informatieve site aanbieden die aan de behoeftes van onze bezoekers tegemoet komt.

We blijven de website continu verbeteren. Dit doen we het liefst met jullie opmerkingen en ideeën. Denk met ons mee en laat weten wat je van onze website vindt en wat er beter zou kunnen.

Wat vind je van onze website?

één antwoord mogelijk